Den kala sanningen (svtplay)

Den kala sanningen (svtplay)

Om ämnet håravfall
User avatar
whyatt
Posts: 9810
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

14 May 2020, 08:06

Public services goes håravfall!
Peder Brendmo är flintskallig kille som drömmer om att skaffa hår. Han är övertygad om att hans liv skulle bli komplett med mer hår på huvudet. Vi följer med på hans jakt efter en manlig kalufs. Det blir en emotionell och sökande färd från mirakelkurer till kliniker i andra länder.
Har ni sett den? Kommentarer? Ris? Ros?
:tappingfoot: :rock:

Se den online:
https://www.svtplay.se/den-kala-sanningen
Hår: Skalpmassage - Serum - Dermastamp - Tillskott - Schampo etc..
Kost: Mestadels LCHFHP (med lågt intag av växtbaserat)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarie - Cold shower - Meditation - Sömn - Fuskdagar :)
a`fishwish
Posts: 564
Joined: 05 May 2011, 23:07

17 May 2020, 17:02

Känner igen mig i hans situation, men två saker som jag spontant reagerade på:

1) Det filmas hur han kör med roller och smetar på minoxidil och eventuellt äter något piller. I nästa scen sitter han med pyskologen och redogör med total övertygelse produkternas verkningslöshet. Öhh.. vilka förväntningar hade han egentligen? hur länge körde han programmet? vilka produkter använde han och i vilken omfattning? Väldigt oseriöst framställt.

2) Han är 40+ och först nu tar han tag i problemet, men nämner att håravfallet startade tidigt och att han rakade skallen runt 25 (?). Med tanke på att programmet överhuvudtaget skapats, är håravfallet uppenbarligen något som tyngt honom länge. Men varför i hela friden kommer tankar på att bota håravfallet först nu? Förstår inte hur det kan gå så långt för vissa. I jämförelse, så fort jag blev varse om mitt håravfall började jag direkt fundera på varför och vad kan jag göra åt det. Inte är väl folk så naiva och tror att kraftigt håravfall är tillfälligt och växer tillbaka så småningom? Jag förstår inte varför man till synes ignorerar problemet då det uppstår, och tar tag i det först när det är försent. Förklara detta för mig, någon.
Finasterid 1mg ed sedan 2011-06-17
nollåtta
Posts: 63
Joined: 13 Jul 2018, 15:53

17 May 2020, 20:58

Att man väntar kan nog ha många anledningar t.ex. okunskap om att mycket faktiskt går att göra idag, ekonomiska hinder, man känner sig dum för att man bryr sig så mycket om håret mm.
Hårboll
Posts: 455
Joined: 06 Apr 2015, 19:22

25 May 2020, 13:00

Mitt första intryck:

Sååååå typiskt att de inte kunde låta bli att göra en komisk tvist på det hela... känns ju som att man tittar på en sketch. Varför måste man ständigt förlöjliga problematiken? Ok, det ska vara underhållande, jag fattar. Men om de nu ska göra en produktion där man ska lyfta håravfall, kan man inte försöka ta ämnet på allvar? Jag skiter väl i historiker som ska berätta om hur lustiga män var kring sitt håravfall under antikens Grekland.. suck.. Jag menar doktorn de snackade med verkade inte ens veta vad LLLT var? :scratchheadyellow:

Personen som det hela dessutom handlar om känns så osannolik att han också likväl skulle kunna vara en skådis? Håller med om att det är konstigt att någon som är 43 helt plötsligt börjar bry sig om håret? och om han nu brytt sig hela tiden, varför har an antingen inte gjort något åt saken eller helt enkelt gett upp och lärt sig leva med det?

Även märkligt att han skulle gå runt och se håret som orsaken till att han inte har en relation eller familj.

Hoppas verkligen att det blir en mer givande serie under avsnittens gång..

P.S
Vem pratar om bajs så som tanten gjorde vid matbordet?
D.s

EDIT: Förlåt för att jag är en surgubbe :)
Harry.k
Posts: 245
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

27 May 2020, 18:37

Vem försöker de lura? Om vi bortser från att han är en usel skådespelare så är det löjligt att använda en medelålders flintis för att ge perspektiv till detta, han är inte genuin nånstans, och att köra humorvikneln på det är bara löjligt. Sedan var det samma gamla svammel som vi alltid hör, "acceptera dig själv" blabla.
Psykologen kändes också minst sagt malplacerad. Lustigt nog sa han samma sak gällande ht som jag skrev i en annan tråd. "Det känns fel att flytta hårsäckar från en plats till en annan."
Nu var det ju inte bara flintisgubben som var medelålders utan varenda jävel som satt där i princip. Dessutom verkade ju nästan alla vara hipsters, och de verkade bry sig föga. Så satt de och skoja och flina, jaja det måste inte vara dödsstelt. Men varför inte ha med lite andra för att ge bättre perspektiv.
sparrow
Posts: 686
Joined: 22 Apr 2008, 10:15

27 May 2020, 22:31

Det är mer av en dokumenär/spelfilm än bara en dokumentär. Två tv-producenter,den ena Peder, sålde in idén til svt:

https://nyponold.corren.se/nyheter/kind ... 01963.aspx

Då kan man inte ha för höga förväntningar.. Det är mycket i allt som rör skallighet som kokar ner till lögner. Människor ljuger för sig själva och människor ljuger för dem. Cecilia/Olivia (minns inte vad hon hette),drar en lägn om att hon dumpade honom pga åldern. Hon drar den lögnen eftersom det är långt mindre sårande. Dessa lögner går människor sedan med under hela sina liv. Livslögner.

Som historikerna talade om, vilket var intressant inte minst när man har läst att en del försöker få det till att det nog ändå är något attraktivt med håravfall - vilket det inte är - det är lika oattraktivt och en lika stor defekt som nedsatt- till allvarligt nedsatt - syn. Det är en defekt. Det borde kallas sjukdom, hårsjukdom, eftersom det ändå handlar om hårsäckar som långtifrån kan anses vara friska som faller av.

Läkaren i första programmet har helt rätt när han understryker allvaret i försämrad livskvalitet. Ta bara exemplet Peders far. Det är ganska självklart att hans liv hade sett ut på ett annat sätt om han inte under största delen av livet varit skallig. Peder går nu i hans fotspår. Det handlar inte heller om att bara acceptera sig själv och om hur man ser på sig själv - långt ifrån. Inte en enda människa går genom livet och bara tänker så. Om det varit så skulle det inte existera någon modeindustri. Ingen skulle bry sig om hur de såg ut. Det är inte så människor funkar. Allt handlar om social acceptans.

Roddy som är med i programmet uppnår social acceptans pga andra fysiska fördelar.

I ävrigt är det en hel del i programmet som visar på de absurda livslögnerna. De tre personerna som sitter i en lägenhet och samlar leksaker som om de resignerat till att leva som barn istället för att leva ett liv som vuxna - där de har svårare att möta den sociala acceptransen. Grannen som har alla tips, han öppnar dörren med mössan på sig.

Gär något åt problmet. Fixa håret om det påverkar livet negativt.Det kommer aldrig vara värt det att se tillbaka på livet och anse att man inte behöver bry sig. nw6 som i Peders fall, där är det svårare. Då krävs ofta kombinationer av metoder.
Hårboll
Posts: 455
Joined: 06 Apr 2015, 19:22

29 May 2020, 12:00

De klippte bort paolo också va? För han syntes väl i 3:e avsnittet i teasern för efterföljande avsnitt?

Och ja, det är ju en fiktiv dokumentär eller mockumentär.. framgick inte supertydligt i första avsnittet. Men så är det ju... såklart

Men nu har jag iaf sett hela.... Tycker den känns fördummande/förlöjligande av de som vill göra något åt håret. För den som vet något öht om håravfall och potentiella åtgärder förstår ju att:

-En norwood 6:a inte kan sitta med en laserhjälm några veckor och förvänta sig få massa hår. Likt förbannat konstaterar han i programmet att "det fattar jag ju nu att det inte funkar". Och average tittare bara "åh, så dummma määnniskor är som köper sånt, ha-ha-ho-ho".

-De väljer en obskyr hårtransplantationsklinik i Turkiet som en frisör hjälpte honom hitta. Väljer att filma blodet (som sprutar? han drack te kvällen innan, kanske därför?). Och således åter igen målar upp bilden av att det är galenskap. Killen åker dit med norwood 6:a och sätter sig i stolen som att han vore på en drop-in. Inte någon som helst konsultation.. ah ni fattar :lol:

-Häller på toppik på kal hjässa?

Och man fattade väl redan från början var detta skulle landa, med tanke på hur överdrivet han pratade om att "bara jag hade hår så skulle jag kunna ha familj och ett hus på landet :roll: ". Liksom, givetvis skulle ju slutsatsen vara då att "det kan jag ju utan hår".

Det är så klassiskt SVT, jante och dömande-mentalitet, att göra 4 avsnitt av en serie om håravfall där allt engagemang och fokus har varit från början till slut att driva budskapet "DET GÖR INGET DU DUGER SOM DU ÄR" istället för att försöka göra ett försök att förstå håravfall och potentiella åtgärder eller alternativ. Hade varit kul o lära sig något! SÅÅÅÅÅÅååå så så typiskt. Trist!

Missförstå mig rätt, det är bra att diskutera och belysa att allt inte hänger på håret på huvudet. Men det ger mig liksom inget för den som precis börjat tappa hår och faktiskt har en möjlighet att fördröja utvecklingen eller göra något åt de höga vikarna etc... ja ni fattar. I'm preaching to the choir...
Hårboll
Posts: 455
Joined: 06 Apr 2015, 19:22

29 May 2020, 12:09

sparrow wrote:
27 May 2020, 22:31
Cecilia/Olivia (minns inte vad hon hette),drar en lägn om att hon dumpade honom pga åldern. Hon drar den lögnen eftersom det är långt mindre sårande. Dessa lögner går människor sedan med under hela sina liv. Livslögner.
Den scenen var så jävla konstigt. "neej det är inte bra ditt hår, du är gammal också". Och han bara *phew* :dance:


sparrow wrote:
27 May 2020, 22:31
Läkaren i första programmet har helt rätt när han understryker allvaret i försämrad livskvalitet.
Ändå filmade de hela den senen som om det vore en putslustig kommedi.
När kommer hårvårdsbidraget till alla män som lider av håravfall? Borde det inte finnas någon form av stöd för oss?
sparrow wrote:
27 May 2020, 22:31
Det handlar inte heller om att bara acceptera sig själv och om hur man ser på sig själv - långt ifrån. Inte en enda människa går genom livet och bara tänker så. Om det varit så skulle det inte existera någon modeindustri. Ingen skulle bry sig om hur de såg ut. Det är inte så människor funkar. Allt handlar om social acceptans.
Håller med. Väl skrivet
sparrow wrote:
27 May 2020, 22:31
I ävrigt är det en hel del i programmet som visar på de absurda livslögnerna. De tre personerna som sitter i en lägenhet och samlar leksaker som om de resignerat till att leva som barn istället för att leva ett liv som vuxna - där de har svårare att möta den sociala acceptransen. Grannen som har alla tips, han öppnar dörren med mössan på sig.
:lol: Ibland kan det va kul att ägna sig åt barnsliga saker (tv spel etc) men det är nog ingen bra idé att resignera hela sitt levnande till det. Good point.
User avatar
Fredrik-BHR-Clinic
Posts: 554
Joined: 03 Oct 2010, 13:16

29 May 2020, 14:35

En eloge till Peder för denna självutlämnande, snygga och roliga serie! Den lyfter många problem och funderingar som de med håravfall ställs inför. Att krydda serien med humor ger välbehövlig kontrast till det ångestfyllda mörker som han befinner sig i.

Att Peder enligt vissa är gammal och inte borde bry sig om håravfall är något jag kan avfärda baserat på förfrågningar. Du är samma pojke på insidan då du är 20 år som när du är 50 år. Bryr du dig om ditt hår när du är ung kommer du göra det då du är äldre - i vart fall fram till 80-årsdagen då andra krämpor och problem tar över. :)

Jag skulle också vilja se hur den bortklippte Paolo tacklar sitt håravfall - gissar att det sker med endorfiner! Vilket även Peder försökte men ej lyckades med.

Peders övertygelse, trots längtan efter hår, är att det går att må bra utan det. Det är därför han ifrågasätter då Daniel berättar att det var som att födas på nytt då transplantaten växte efter första besöket i Istanbul. Där skaver bilden för Peder om vad som är den sanna vägen.

Jag önskar Peder all lycka i livet men även att han tittar på ytterligare alternativ för att få håret åter. Han har ett långt gånget håravfall men att mäta donor är något han absolut bör överväga. Då vet han vad han har "att spela med". Att slänga bort möjligheten att kunna dra handen genom håret - som han drömmer om - är inte rimligt med tanke på hur han mår.
sparrow
Posts: 686
Joined: 22 Apr 2008, 10:15

04 Jun 2020, 21:57

Skillnaden mellan att utstå håravfall med början i 40 års åldern och hur man tacklar det i 50års åldern, och att drabbas av håravfall kanske redan i 20 års åldern. Den skillnaden är så pass stor att den knappt på något sätt går att jämföra.

Det absolut mest jävliga med håravfall är när det drabbar yngre människor. Det som inte gör det enklare är att nästan alla är så jävla rädda att ens erkänna det för sig själva, gäller inte minst de som slipper råka ut för det, hur överjävligt det är. Det är bara att jämföra med dåliga tänder, snea och gulnande. Ingen ger en person i en sådan sitiuation rådet att acceptera det och bara gå vidare. Rådet man ger en person i det läget är att se över möjligheterna att göra något för att förbättra tänderna. Det samma med övervikt. Rådet är sälllan - acceptera dig själv och sluta använda den där stora t-shirten. Sätt på dig en slimfit t-shirt och acceptera dig själv. Det är bara helt vansinnigt att ge dessa råd. Däremot när det kommer till håravfall. Jag tror att det handlar om att människor är så jävla rädda och det är så obekvämt för dem själva att prata om det. En del, framförallt något äldre personer, som tappat håret vill inte på något sätt erkänna för sig själva att det socialt har påverkat de negativt. De som inte har hårproblem tänker för sig själva - fan vilken tur att jag slipper det där.

I grunden handlar det tror jag om genetik. Dåliga gener är det få som vill fära vidare. Människor dras till det som är estetiskt och det som utstrålar kraft och vitalitet. Håravfall hos yngre personer signalerar det motsatta. Det har därför liten betydelse hur man själv ser på det, eller om man själv skiter i håravfall. När man blir äldre blir det något annat. Håravfall är inte lika illa om det startar när man är runt 45-50 år. Men jag ser personer som är över 80 år som helst verkar vilja ha keps på sig när de går ut. Det påverkar nog dem fortfarande. De ser sig också i spegeln och möter en spegelbild som de kanske inte är bekväma med. Sedan finns alltid kategorin som inte bryr sig om hur de själva ser ut, och av någon anledning inte tror att det har någon betydelse, men likförbannat lägger de gärna märke till hur andra ser ut. Det är som att strunta i ett klippa gräsmattan om man bor i hus och bara låta gräset brännas till gula fläckar under somrarna, och ha någon totalt vriden uppfattning om att det bara handlar om vad man själv tycker och tänker. Varenda person som passerar den sönderbrända tomten tycker det ser förjävligt ut. Hur man än vänder och vrider på det är vi sociala varelser. Att vara människa har aldrig varit enkelt. Att vara en levande varlse i ett socialt samanhang år inte enkelt. Idag finns det som tur är bättre möjligheter att attackera håravfall än för bara några år sedan. All kunskap och de framsteg som ändå görs är gynnsamma framförallt för yngre personer med inte ett redan långt gånget håravfall.
Foreveralone
Posts: 241
Joined: 02 Jul 2011, 03:44

05 Jun 2020, 01:05

Såg första avsnittet och det gav inte direkt mersmak. Kanske blir bättre senare? :roll:
Kändes väl lite som att de raljerade nästan kring hela situationen. Håravfall är ju något som tär på psyket hos de flesta, varför denna kille inte gjort något åt det innan kan nog bara han svara på. Känns ändå rätt så normalt att folk i hans ålder är tunnhåriga, så att han inte kan få en relation eller dylikt kan nog bero på helt andra orsaker. Sen kommer alltid folk ha preferenser, men att skalliga män inte skulle kunna få förhållande? bullshit.
Sen ska man såklart få må dåligt av det oavsett ålder - det är självklart!

Det bästa hade väl varit att upplysa om de alternativ som finns på ett mer seriöst sätt, nu nuddar man ju lite vid ämnet.

Mår du dåligt av håravfall, vilket de flesta nog gör under någon punkt av livet så testa dig fram med de alternativ som du känner dig bekväm med. Jag är glad att jag testat minoxidil och lite övriga preparat. Hjälpte det mig? nej inte ett piss, men det kändes rätt där och då att åtminstone försöka med något. Visst jag kan känna lite ånger över alla tusenlappar man bränt på att behålla håret. Men jag har åtminstone gett det ett försök. Sen finns det säkert de som tycker att det är för lite.

Som råd kan jag bara säga att gör din research väl, men jag vill även passa på att inflika att lyckas du inte behålla frisyren, så är det inte hela världen, det kanske känns så dock och det förstår jag - jag och måååånga andra har varit där. Det är säkert en klen tröst dock när tankarna är som mörkast.

Visst har vi en utseendefixerad värld och tyvärr tror jag att många känner sig betydligt fulare än vad de faktiskt är. Med dagens sociala medier och alla INFLUENSERS så skaffar sig många - framförallt yngre killar och tjejer en skev bild. I den världen ser alla så perfekta ut men så är inte verkligheten.

Tycker ändå snubben i denna serie ser bra ut för sin ålder. Den rakade looken passar honom väldigt väl tillsammans med skägget! Personligen så tycker jag att fler borde raka av kalufsen, det är nog iaf det bästa beslutet jag har tagit själv.

Hoppas på lite fler videos där de tar upp håravfall i framtiden. Det är ett intressant ämne :D
Skriv inlägg