Hårborttagning (med elektrolys)

Hårborttagning (med elektrolys)

Om ämnet håravfall
Adolf
Posts: 66
Joined: 14 Oct 2015, 09:43

30 Oct 2017, 19:18

För två år sedan gjorde jag en hårtransplantation som inte blev någon höjdare. Sedan dess har jag rakat håret flera gånger per dag för att det inte ska synas vilket det annars gör redan inom någon timme. Att ägna sig åt så frekventa rakningar är som ni förstår ett stort besvär, och nu har jag bestämt att håret ska bort.
Jag har övervägt dessa metoder:
1. Laser. Lär inte fungera för mig då håret är ganska ljust. Dessutom lämnar laserbehandling kvar rester av hårsäcken vilket kan lämna en noterbar skugga i huden.
2. IPL. I princip en budgetvariant av laser med ofokuserat frekvensomfång och sämre resultat.
3. Borttagning med fue. Effektiv lösning som ger fullt resultat vid ett tillfälle. Nackdelen är att det lämnar synbara ärr vilket man absolut inte vill ha i fronten.
4. Borttagning med kemiska krämer. Oerhört riskfyllt då huden kan bli missfärgad mm.
5. Elektrolys med diatermiteknik. Tämligen effektiv metod men lämnar ärrvävnad kring hårsäcken och ibland synbara ärr i dermis. Förmodligen bra metod i områden där mindre ärr inte är så märkbara, typ under armar/på benen etc. Men i ansiktet och på skalpen vill man kanske inte ta risken.
6. Elektrolys med galvanisk metod. Nu börjar det likna något. Rätt utfört släcker den här metoden nästan alla hårsäckar som behandlas och som är i anagen fas, och det med minimal risk för ärr. Nackdelen är att den är långsam(>30s/hår) och att det är hart när omöjligt att hitta någon som utför den.
7. Elektrolys med blandad metod. Ställs maskinen in rätt lär även här nästan alla hårsäckar i anagen fas antingen upplösas eller förminskas väsentligt. Tid ca 7-15s/hår. Behandlingen kan dock göra ont och är tidskrävande.

De metoder som är aktuella är 6 och 7. Det är dock milt uttryckt inget stort utbud av elektrologer i Sverige. Vad jag lyckas hitta är en klinik i Malmö (Zandras klinik), en i Ale(Emmas Hudvård) och en i Kungsbacka (Shakti hår och hudvård). Är det någon här som varit hos dessa kliniker och kan lämna ett omdöme? Kanske vet någon av fler kliniker? Har ni egna erfarenheter av elektrolys så berätta gärna om det.
Ifall intresse finns kan jag uppdatera denna tråd med hur hårborttagningsprojektet framskrider. Som det ser ut för tillfället åker jag nog snart till kliniken i Kungsbacka och testar en behandling.
User avatar
whyatt
Posts: 9424
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

01 Nov 2017, 11:56

Adolf,
är det helt uteslutet att genom en HT-repair förbättra hårsituationen till den grad att ditt resultat kan bli acceptabelt?
Om du tvekar, är det pga donorbrist, kostnaden, risken att det blir under dina förväntningar igen eller vad beror det på?

Köra rakat och implementera pigmenteringspunkter (SMP) är inget alternativ eller?

Har du lust att ta lägga upp en aktuell bild så vi får se hur det ser ut?

Gällande de apparater du nämner under punkterna 5-7 så låter det som om du har rätt bra koll. Jag delar din åsikt att mixad elektrolys troligtvis kommer att släcka ner hårsäckar effektivt och snabbt.
Hår: Omfattande program för 2019. Komplett info kommer i mars
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
Adolf
Posts: 66
Joined: 14 Oct 2015, 09:43

01 Nov 2017, 23:58

Hej Whyatt!

Ja det är i princip uteslutet att göra någon till HT av två skäl:

1. Överlevnadsgraden på transplantatet var långt under förväntningarna. Detta trots att den utfördes av en välrenommerad klinik med kirurg som använde manuell punch. Skulle man flytta fler hårsäckar kan man förmodligen återigen räkna med stora förluster.
2. Donorn är så tunn att jag inte kan tänka mig att ta mer än max ett par hundra hårsäcksgrupper till. Ytan som är flint eller på väg att bli flint är stor och skulle helst behöva >5000 hårsäcksgrupper för att se bra ut. Även om kronan skulle lämnas orörd behövs minst 2-3000 överlevande hårsäcksgrupper för att front och topp ska se vettiga ut. Det finns helt enkelt inte så mycket att ta från donorn.
Sen tycker jag inte längre att flintskallighet i sig är något problem. Allt jag vill är att skalpen ska se naturlig ut.

Den här bilden är från månad 8 efter transplantationen. Idag har det gått två år. Möjligen har det växt ut några hår till efter att bilden togs, men i så fall inte nämnvärt många. Som du ser är det som sattes under dag 1 någorlunda tätt, medan det som gjordes under dag 2 är oacceptabelt glest.
Image

Bortsett från den månad då jag lät håret växa ut för att fotografera det har jag alltid rakat det - ofta minst tre gånger om dagen. Det behövs bara några få timmar för att hårväxten ska vara synlig. Detta till skillnad från skäggväxten där jag kan raka på morgonen och det inte syns något under resten av dagen. Att dölja transplanterat hår är inte lätt. Mest effektivt är det att använda en foundation, då kan det förbli osynligt ganska många timmar. Men att som karl behöva gå runt med foundation på huvudet.. Inte optimalt långsiktigt.

Att blanda in SMP på skalpen känns riskfyllt då det kan bli onaturligt, och det gör sig nog bäst för den som rakar huvudet varje dag. Jag är mer inne på att bara behöva trimma håret en gång per vecka och "det är det" så att säga. Bara man kunde bli av med transplantaten!
En annan sak att nämna är att huden i mottagarområdet är aningen högre än omgivande hud. Gissningsvis är det den tillkomna volymen från hårsäckarna som orsakat det. Förhoppningen är att detta åtminstone i viss grad ska återgå till det normala ifall man lyckas lösa upp hårsäckarna med lutet från elektrolysen. En annan användare här på forumet skrev för något år sedan att huden kunde sjunka ner något där en hårsäck blivit släckt, för att några veckor senare ha jämnat ut sig med kringliggande hud. Låter det rimligt att borttagning av hårsäckar med elektrolys i viss mån kan minska volymen i dermis?
User avatar
whyatt
Posts: 9424
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

02 Nov 2017, 15:29

Din slutsats känns rimlig, om ingreppet utfördes enligt konstens alla regler och eftervården likaså (vilket jag utgår från), är du troligtvis, tyvärr, en olämplig kandidat per default.

Har du några OP-bilder? Det vore intressant att se precis efter placering. Om det är så som jag spontant gissar, att "frontbandet" på ca 1,5 cm gjordes dag 1 och ett ca 5-6 cm spann bakåt dag två, så är din bedömning i linje med min, dvs att första dagens ingrepp är OK men att andra dagens resultat är på tok för glest.
Vad säger ansvarig klinik? Du skall utan tvekan få en partiell refund om detta inte redan återbetalats och tveka inte att maila mig om du vill att jag slänger i ett par hästskor i handskarna och snörar på mig dem..

Jag hör dig. Du kan leva med håravfallet och vill gå vidare. Köper det till fullo, men som den gravt hårskadade individ jag själv är så kan jag inte låta bli att simulera hur din skalp skulle se ut rakad med SMP. Jag tror det kan bli bra OM te.x. Sam på HIS HAIR i Göteborg bedömer att det går att smälta in en SMP bakom hårlinjen bort mot virveln. Återigen, jag förstår att du tvekar rejält och det är inte min avsikt att "leda in dig" på en pigmentering...men om du kan tänka dig att raka dig på daglig basis så kanske du i alla fall skall skicka dina bilder till några av Europas bästa SMP-kliniker. Som sagt, Sam i Göteborg är rutinerad och schysst, du har Milena Lardi i Italien som har ett pigment som helt försvinner på under 2 år (dvs ingen risk att bli missnöjd) och också Vinci Clinic har börjar producera BRA resultat.

Ja, utan att veta så låter det troligt att en inaktiverad hårsäck upptar mindre space än en aktiv.
Hår: Omfattande program för 2019. Komplett info kommer i mars
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
Adolf
Posts: 66
Joined: 14 Oct 2015, 09:43

02 Nov 2017, 23:52

Ja alla pre- och postoprationella föreskrifter följdes till punkt och pricka så det bör inte finnas något där att anmärka på.
Det är precis som du nämnder att den nedre randen med cirka 2 cm i höjd gjordes under dag ett och resten under dag två.
inzoomatpostop.jpg
inzoomatpostop.jpg (58.11 KiB) Viewed 3260 times
Skulle alla hårsäckar överlevt hade nog resultatet varit en ganska tät hårväxt.
Vad som gjorde mig besviken vid operationstillfället var att transplantatet inte nådde högre upp på hjässan. När vi diskuterade ingreppet framhöll jag en vilja om att det skulle fördelas så att det räckte upp mot toppen av hjässan. Så blev det inte på långt när och jag fick intrycket att kirurgen upplevde donorn som sämre än vad han bedömt den till tidigare.
Såhär i efterhand är jag ändå tacksam för att inte mera plockades ut.

Tack för tipsen om SMP-klinikerna! Att använda SMP skulle nog kunna vara en bra grej för att få fue-ärren att bättre smälta in mot huden ifall det framledes blir aktuellt att raka skallen. Men att pigmentera själva hjässan är åtminstone i dagsläget inget jag överväger.
Men även om jag övervägde det skulle ändå det transplanterade håret behöva tas bort. Dels för att det utseendemässigt skiljer sig från orört hår efter att det fått växa under ett antal timmar. Dels för att jag är angelägen om att få bukt på den upphöjda huden.
På tal om det, visste du att själva hudlagret blir tunnare där man drabbas av kraftigt håravfall? Och omvänt, börjar det växa hår svarar tydligen huden med att bli tjockare. Visserligen är det här en reklamvideo för något som heter Hairgen, men det illustrerar hur hudens tjocklek varierar med hårväxt.

http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 2X15481540

Och tack för stöttningen kring att få en återbetalning från kliniken. Jag har precis dragit iväg ett mejl till dem där jag föreslår att de betalar tillbaka pengarna. De tycks mig vara resonabla så kanske går de med på det. I annat fall får jag be dig plocka fram hästskorna!
Harry.k
Posts: 169
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

06 Nov 2017, 22:44

Eftersom kliniken inte är avslöjad än borde de vara mer medgörliga. Men om de inte går med på de borde vi allt få veta vilka de är.

Vad gäller laser, det finns en ny teknik som tar bort allt hår oavsett om det är ljust eller mörkt.

Används något program nu öht mot håravfallet förresten?
jonzi
Posts: 348
Joined: 10 Feb 2009, 14:35

08 Nov 2017, 21:10

Att behöva raka huvet 3 gånger per dag låter ju aningen extremt. På gränsen till tokigt.

Även om det inte är en homerun när det kommer till utväxten tycker jag inte det är nattsvart heller. Ser det här verkligen så jävla onaturligt ut om du tar en bild rakt framifrån?

Whyat har nämnt några SMPs och som vanligt har han missat de absolut bästa. Jag har kollat runt en hel del och dessa tycker jag sticker ut. Jag hade åkt till samma ställe som den här svenska killen och krävt samma technican:
Sedan finns det ju bisarrt dåliga SMPs. Helt jävla insane dåligt:
User avatar
whyatt
Posts: 9424
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

11 Nov 2017, 14:53

jonzi wrote:
08 Nov 2017, 21:10
Whyat har nämnt några SMPs och som vanligt har han missat de absolut bästa.
Jag hoppas att du kan finna plats i ditt hjärta för att förlåta min grava inkompetens :mrgreen: och jag vill också passa på att be om ursäkt för min existens, jag är ju otvivelaktigt ett störande element för dig ;)
Hår: Omfattande program för 2019. Komplett info kommer i mars
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
Adolf
Posts: 66
Joined: 14 Oct 2015, 09:43

14 Nov 2017, 20:55

Harry.k wrote:
06 Nov 2017, 22:44
Eftersom kliniken inte är avslöjad än borde de vara mer medgörliga. Men om de inte går med på de borde vi allt få veta vilka de är.
Vad gäller laser, det finns en ny teknik som tar bort allt hår oavsett om det är ljust eller mörkt.
Används något program nu öht mot håravfallet förresten?
Jo, om de inte går med på ersättning så ska jag berätta om det. Ärendet är hos klinikchefen nu som får ta ett beslut.
Det vore ju kanon om det fanns en laser som fungerade på alla hårfärger. Dessvärre är det mycket ohederlighet i laserbranschen. Under lång tid har man hävdat att en "ny laserteknik" nu fungerar på ljust hår, men tyvärr har man lovat mer än vad som kunnat hållas. Problemet med laser är också att de ofta bara skadar hårsäckarna vilket får dem att slumra in under 1-2 år för att sedan kvickna till och börja producera hår igen.
Somliga med ljus hy och svart hår kan dock ha permanent framgång. Enligt min dermatolog har jag dock för ljust hår för att kunna räkna med bra resultat.
Jag använder inte något program mot håravfall. Kanske borde jag. Finns det något annat än Propecia/Minoxidil som du kan rekommendera?


jonzi wrote:
08 Nov 2017, 21:10
Att behöva raka huvet 3 gånger per dag låter ju aningen extremt. På gränsen till tokigt.
Ja, och ändå syns hårväxten om man kollar efter. Transplanterat hår ser lite annorlunda ut rakat än orört hår. Rakar jag skäggväxten ser man inte håret på flera timmar. Rakar jag det transplanterade håret ser jag det direkt på nära håll, efter några timmar även på längre håll.
jonzi wrote:
08 Nov 2017, 21:10
Även om det inte är en homerun när det kommer till utväxten tycker jag inte det är nattsvart heller. Ser det här verkligen så jävla onaturligt ut om du tar en bild rakt framifrån?
En bild från rätt vinkel, helst lite nerifrån, ser ju rätt bra ut. Problemet är när man kommer lite utanför ideal vinkel. Då blir upplevelsen mer "men va f-n?". Och i verkligheten ser man ju skalpen från alla håll inte minst när man sitter eller böjer sig ner. Helhetsintrycket känns onaturligt, speciellt med den synbart tätare nedre delen om 2cm.
Jag har i alla fall gjort en provomgång av elektrolys. Området var uppsvällt de första 1-2 dagarna, sedan la det sig. Rödhet sitter dock i ännu på femte dagen. Tanken jag har nu är att ta bort det mesta av håret, men låta en del singelhår och då främst från den övre delen vara kvar. Det är ju många med halvflint som har en liten skvätt hår kvar på den främre tredjedelen. Kanske kan det se någorlunda naturligt ut på mig med?
Harry.k
Posts: 169
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

15 Nov 2017, 16:54

Adolf wrote:
14 Nov 2017, 20:55
Harry.k wrote:
06 Nov 2017, 22:44
Eftersom kliniken inte är avslöjad än borde de vara mer medgörliga. Men om de inte går med på de borde vi allt få veta vilka de är.
Vad gäller laser, det finns en ny teknik som tar bort allt hår oavsett om det är ljust eller mörkt.
Används något program nu öht mot håravfallet förresten?
Jo, om de inte går med på ersättning så ska jag berätta om det. Ärendet är hos klinikchefen nu som får ta ett beslut.
Det vore ju kanon om det fanns en laser som fungerade på alla hårfärger. Dessvärre är det mycket ohederlighet i laserbranschen. Under lång tid har man hävdat att en "ny laserteknik" nu fungerar på ljust hår, men tyvärr har man lovat mer än vad som kunnat hållas. Problemet med laser är också att de ofta bara skadar hårsäckarna vilket får dem att slumra in under 1-2 år för att sedan kvickna till och börja producera hår igen.
Somliga med ljus hy och svart hår kan dock ha permanent framgång. Enligt min dermatolog har jag dock för ljust hår för att kunna räkna med bra resultat.
Jag använder inte något program mot håravfall. Kanske borde jag. Finns det något annat än Propecia/Minoxidil som du kan rekommendera?
Ja man får akta sig för bluffmakare, men den nya heter Mistral LHE, det är ju värt att utforska.
Vad gäller alternativa metoder så skulle ja tipsa om nässelrotspulver, alltså viktigt att det inte är nässelpulver eftersom det är två helt olika funktioner, den ska blockera DHT från att fästa vid receptorerna, men ger heller inga biverkningar som lägre testo eller förminskade kulor. Det finns även ett alternativ till minox med mindre molekyler med med samma funktion, som kallas nanoxidil. Annars kan man ju alltid göra en egen oljemix, med castor, mandelolja (carrier oil) och rosmarinolja, och då inte ha mer än 5 % rosmarin eftersom den är väldigt koncentrerad, den ska öka blodcikrulationen och sänka DHT med över 80 %. Skulle även satsa på en mer antiinflammatirks kost, dvs mer grönsaker och frukt och mindre av socker, vete, för inflammation är om något en stor bov i detta gällande håravfall, om man nu ska bromsa upp det hela.
sparrow
Posts: 652
Joined: 22 Apr 2008, 10:15

15 Nov 2017, 18:51

Adolf wrote:
01 Nov 2017, 23:58
Att blanda in SMP på skalpen känns riskfyllt då det kan bli onaturligt, och det gör sig nog bäst för den som rakar huvudet varje dag. Jag är mer inne på att bara behöva trimma håret en gång per vecka och "det är det" så att säga. Bara man kunde bli av med transplantaten!
Med kombinationen eget hår/transplantat så behöver man inte raka ner håret varje dag. Dessutom går det mycket snabbt att köra med en trimmer över huvudet (på lägsta grad, knappt 1mm) Det är i stort sett ett lika stort bekymmer som de har som rakar sig i ansiktet varannan eller var tredje dag. För mig är det självklart att smp och transplantat kombinerat är långt bättre, än att inte ha något hår alls. Framförallt när det gäller hårlinjen och den främre delen av huvudet. Det är svårare att se pigment som sitter längre bak på huvudet. Men när man överväger smp så ska man vara inställd på att köra rakat med någon mm max.

Om jag vore i din situation skulle jag först testa smp där du har transplantat. Du kan testa med väldigt ljusa pigment till en början som sedan bleknar bort om du är nervös över hur det kommer att se ut. Jag har själv transplantat kombinerat med smp, och det är framförallt i de områden där det är transplantat (som ofta har en grövre kaliber än det vanliga håret), som smp kombinationen ser som bäst ut eftersom smp också har en aningen grövre kaliber än övriga hårsäckar. Det här kan vara individuellt och om man är supernojig över att göra smp, då ska man nog avstå. Men för min del var det det absolut bästa jag har gjort för min hårsituation. Det jag ändå ska göra är att sätta fue i fronten eftersom det ser så pass mycket bättre ut att ha växande hår i hårlinjen, även om det är superkort stubb.

Med smp kan man också starta upp hudens egna läkningsmekanismer. Det kan jämföras med dermaroller. För mig såg huden inte bra ut när jag först gjorde smp pga transplantaten. Huden var också känsligare i de områden transplantat hade satts och den var antagligen upphöjd. Idag syns det inte på något sätt att det sitter transplantat. Det beror såklart också på att jag kör max 1-2 mm.

Jag skulle alla gånger ge rådet att kika på smp kombo med transplantaten innan du ger upp och tar bort transplantaten. Men om du är helt till freds med att ta bort transplantaten och redan har bestämt dig så hoppas jag att det går bra.
Adolf
Posts: 66
Joined: 14 Oct 2015, 09:43

10 May 2018, 10:49

Det har nu gått över ett halvår sedan tråden startades. Det har hänt mycket under den tiden så jag tänkte därför uppdatera tråden.

Efter att ha övervägt alternativen noga beslöt jag mig för att ta bort håret genom elektrolys med blendmetoden. Det är inte många elektrologer idag som använder blend, då de flesta valt att använda diatermi(förmodligen för att det "går fort"). Det finns dock en mycket skicklig elektrolog i Göteborg som använder blend och som dessutom har erfarenhet av att ta bort transplanterat hår.
Sagt och gjort bokades tid och behandlingarna påbörjades. Under behandlingarna får man ligga på en brits och hålla en elstav i handen medan elektrologen jobbar med epileringen. Det brukar sägas att blendepilering gör ont, vilket emellanåt kan stämma. Min upplevelse är att det för det mesta inte känns så värst mycket, men beroende på hur känselcellerna ligger runt hårsäckarna så kan det ibland svida till ganska ordentligt. Ju längre behandlingen pågår desto mörare blir man. Sammantaget skulle jag säga att det inte är någon tortyr som en del andra gör gällande, men det är heller inte tal om någon massage. Något däremellan kanske, vilket jag tycker är acceptabelt med tanke på hur viktigt syftet är.
Efter behandling så reagerar huden med svullnad och rödhet. Min hud är mer känslig än genomsnittet och läkeprocessen är långsammare. Svullnaden varade ca 3 dagar (störst första dagen och sedan gradvis avtagande). Rödheten varade runt 2 veckor. Första veckan kraftigt röd, andra veckan måttligt rödrosa. Efter första veckan märks små gropar där epileringen gjorts. Dessa jämnar ut sig med omgivande hud efter ytterligare några dagar.
Eftersom min hud reagerade mer än genomsnittet kan nog de flesta räkna med kortare läketider än dessa, kanske att allt är återställt efter ett par dagar.
Efter den initiala behandlingen fortsatte jag sedan med en behandling per månad om 2-3 timmar fördelat på en eller ibland två dagar. Sammanlagd behandlingstid ca 13h.

Och hur blev resultatet? Helt enastående bra! Uppskattningsvis har omkring 85-90% av håret försvunnit. Det hår som ännu finns kvar är singlar och är inte särskilt märkbara. Skulle man göra 1-2 behandlingar till så vore sannolikt >95-98% borta.
Före elektrolysbehandlingarna så märktes hårväxten redan någon enstaka timma efter att området rakats med hyvel, vilket ledde till att jag behövde raka området flera gånger per dag. Nu däremot rakar jag det inte alls. Om något av de kvarvarande håren utmärker sig tar jag bort det med pincett.

Sammantaget ger jag behandlingarna betyget 5/5. Dessa behandlingar är förmodligen de bästa investering jag gjort. För den som gjort en misslyckad hårtransplantation och vill bli av med hårväxten så är elektrolys 'the way to go'.
Därmed inte sagt att mina problem nu är över. Hårtransplantationen gjorde att huden i mottagarområdet är glansigare och rödare än omgivande hud vilket i vissa ljussättningar är mycket märkbart. Jag kommer att forska vidare om eventuella sätt att minska detta problem. Eventuellt kan det bli att prova V-beam laser vilket sägs ska kunna minska denna slags rödhet.
Harry.k
Posts: 169
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

10 May 2018, 13:20

Hur gick det med ärendet hos klinikchefen, betalade det tillbaka?
Adolf
Posts: 66
Joined: 14 Oct 2015, 09:43

10 May 2018, 21:48

Harry.k wrote:
10 May 2018, 13:20
Hur gick det med ärendet hos klinikchefen, betalade det tillbaka?
Kontaktpersonen svarade på mejlet att han skulle ta upp saken med klinikchefen. Efter det har jag inte hört något från dem.
Då jag haft mycket att göra senaste halvåret har jag inte legat på i ärendet. Men nu har jag bättre med tid så det kanske är dags att kontakta dem igen. Det är ju inte mer än rätt att de betalar tillbaka då det är deras totala felbedömning av mina förutsättningar som låg till grund för misslyckandet och allt lidande.
Skriv inlägg