Ang research av ht-kirurg

Ang research av ht-kirurg

Alla typer av HT-diskussioner som inte rör specifika resultat
Harry.k
Posts: 173
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

19 Nov 2018, 17:44

De flesta vet att man måste läsa på rejält innan man gör en ht. Viktiga saker som framför allt vem det är som utför ingreppet och referenser är centrala saker.
Så när man då sett bilder på tidigare patienter med bra resultat, man vet vem läkaren är, man får info om allting och svar på alla frågor och allt verkar frid och fröjd, då borde det vara lugnt, eller? Icke sa nicke.

För ett tag sen såg jag ett fall från Keser, en densepack som är hans professionalitet. Men när man ingående kunde studera utfallet så kunde man notera att han hade satt dubbelgrafts i hårlinjen.
Förmodligen ett misstag då en dubbelgraft med en vilande follicle som gett sken av singelgraft.
Detta kräver topputrustning vid fördelning av grafts, ie mikroskop. Att kirurger inte använder detta idag är för många bara en liten detalj, men ack så viktig. En hårlinje framstår som väldigt onaturlig om den inte exklusivt har singelgrafts placerade där.

Ett annat fall, ett än mer oroande sådant är ett från Koray. Jag såg en video för några dagar sedan där en patient gjorde en ht på strax under 3000 grafts. Resultatet var uselt. Väldigt tunt det syntes tydligt att han gjort en ht. Hur kunde detta komma sig, koray som presterar toppresultat på löpande band?
Det skulle allt få sin förklaring lite senare.
Patienten berättar att han var på kliniken på fredagen för konsultation, men eftersom de gör operationer endast vardagar skulle den på måndagen. Det underliga är ett de rakar av honom håret och målar hårlinjen på fredagen. Det rimliga borde väl vara att an gör detta i samband med operationen kan man tycka.
Väl på måndagen så sker operationen, men patienten berättar att teknikerna pratar och skrattar under op, att han kände att de darrade på handen medan de genomförde op pga av skratt och prat, detta måste känts väldigt oseriöst och oprofessionellt. En egen reflektion jag gör är måndagar efter en helg måste vara sämsta tidpunkten för op, då de tjattrar om helgens upptåg.
Dr Koray var där bara en liten stund av op, och gjorde incissions där graften ska placeras.

Det minsta man kan begära av en kirurg är att han är närvarande vid majoriteten av operationen.
Han borde utföra extractions och incissions och inte bara det ena.
Vad har man för garantier att man inte blir en försökskanin för uppträning av tekniker på kliniken eg?
De flesta har inte en susning vad de pratar om då de snackar turkiska.
Det är logiskt att en kirurg har assistenter, vid för delning av grafts, hjälp med instrument och placering.
Men det som patienten var med om är under all kritik, och det visar sig ju ite minst med tanke på resultatet. Vilket är det viktigaste.

Länk till keser resultatet.
https://www.hairlosstalk.com/interact/t ... 482/page-3
Länk till video om Koray.
joff
Posts: 20
Joined: 15 Aug 2016, 17:17

22 Nov 2018, 19:47

Asmed gör ju 4 operationer samtidigt varje dag så tekniker sköter alla extractions och placering av grafts. Koray gör planeringen och incisions. Har sett många kanonresultat därifrån men även några rätt dåliga. Vet inte om det beror på användandet av techs i så hög grad eller nåt annat men känns som resultaten för några år sen varierade mindre.
User avatar
whyatt
Posts: 9452
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

22 Nov 2018, 22:20

Research är som tidigare nämnt KEY - trots detta kan också top notch kliniker ibland prestera medel eller lägre. Visst kan man fråga sig om det beror på slarviga techs, men samtidigt måste man komma ihåg att riktigt bra resultat också kan vara "på grund av" mestadels techs, så hur benar man ut detta? En sällan lyft förklaring kan vara - patienten!
Givetvis är det inte alltid patientens fel och självklart hittas brister i utförandet hos också välrenommerade kliniker i enstaka fall, men att helt bortse ifrån att vissa kandidater troligtvis skulle fått "poor growth" oavsett klinikval tror jag är ett misstag. It happens :(

Alla hårkliniker har en knippe dåliga cases innanför västen - detta är den bittra verkligheten, och få av de bästa förnekar det även om de heller inte skriver det på hemsidan. För oss betraktare är det intressant att se hur dessa dåliga resultat behandlas OM vi själva skulle ha oturen att vara en av de olyckliga.

Är man orolig för detta BÖR man, om man ändå överväger HTs, att låta första ingreppets omfattning vara begränsat till inte speciellt många grafts. Jag skulle kunna tänka mig runt 500-1250 st max (beroende på målytan).

Slutligen, att låta techs utföra mycket av HTn behöver i sig inte vara fel OM de är så pass väl upplärda och noggranna att de håller kirurgens nivå, och detta är i sig absolut ingen omöjlighet. Ni som har studerat i detalj hur ingreppet går till förstår nog vad jag menar.

Vad jag kan tycka är att, med tanke på prisnivån hos vissa kliniker, att dessa aktörer verkligen noga utreder varför vissa fall "skiter sig" samt tar sin del av ansvaret när det kommer till kompensationsfrågan. I de fall detta är rättfärdigat.
Hår: Omfattande program för 2019. Mer info kommer senast i maj
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
joff
Posts: 20
Joined: 15 Aug 2016, 17:17

24 Nov 2018, 12:48

Ja precis, dessa tekniker sysslar med det varje dag och är nog utan tvekan riktigt bra tränade. Finns många faktorer som spelar in. Vad är det hos patienten som skulle kunna orsaka poor growth? Biologi, läkningsförmåga, håregenskaper/kvalitet?
User avatar
whyatt
Posts: 9452
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

24 Nov 2018, 15:36

joff wrote:
24 Nov 2018, 12:48
Ja precis, dessa tekniker sysslar med det varje dag och är nog utan tvekan riktigt bra tränade.
Det är ju utan tvekan så att de också är billigare per grafts för kliniken, än att motsvarande kostnad för en kirurg..så är det ju..men återigen, det du behöver inte vara läkare i grunden för att kunna bli specialist på FUE, däremot är det ju precis som du skriver "bra träning" en förutsättning.
joff wrote:
24 Nov 2018, 12:48
Finns många faktorer som spelar in. Vad är det hos patienten som skulle kunna orsaka poor growth? Biologi, läkningsförmåga, håregenskaper/kvalitet?
Låt mig förtydliga. Många dåliga resultat går i många fall att leda till felaktigt utförda HT-moment under ingreppet som sådant. Kan röra sig om oförsiktigt uttagna grafts ur donorn, slarvig hantering av hårsäcksgrupperna mellan uttag och isättning, för djupa slits osv etc m.m...men i de fall då dessa klavertramp ej går att finna, vilket oftast är fallet när en välkänt duktig klinik baxas in i skamvrån, måste man for the sake of rättvisa också kika på hur patienten skött sig post-op. Vissa slarvar tyvärr med hygien, börjar träna direkt, utsätter hjässan för solljus för tidigt, äter starka mediciner osv etc m.m. Utöver dessa olyckliga vägval så kan det finnas obalanser i kroppen som motverkar hårsäckarnas överlevnad i tidigare kalt eller tunnhårigt område...och då pratar jag inte bara om stressig vardag, psykiskt ohälsa och undermålig sömn...utan det kan röra sig om komplexa sjukdomstillstånd eller dess förstadier så som diabetes, hjärt- och kärlsjukdom och diverse autoimmuna åkommor.

"Jag känner Kalle och han har diabetes men ett jättebra hår - hur går det ihop?".
- Det går ihop. Komplexiteten är "4d" och tämligen oändligt ogreppbar. Mig veterligen finns det inga solida studier specifikt gällande hårtransplantationskirurgi och patienters individuella hälsotillstånd men generellt kan man säga att just den individuella sjukdomsbilden alltid måste vägas in vid kirurgi då den KAN spela in beträffande slutresultatet.

I den bästa av världar hade alla screenats och därigenom fått en "lämplighets-score". Så går det tyvärr inte till, än. Lyckligtvis kommer de allra flesta tunnhåriga, som väljer en YTTERST KOMPETENT klinik, att också få ett resultat som minst kan bedömas som lyckat, eller ännu bättre. Därmed inte sagt att HT-vägen är "rätt" för alla tunnhåriga eller att man ens skall överväga den även om både donor och kapital finns..men det är en annan fråga, för en annan tråd :)
Hår: Omfattande program för 2019. Mer info kommer senast i maj
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
Harry.k
Posts: 173
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

24 Nov 2018, 17:36

Jo jag funderade också på om det kunde vara patienten. Men lutade nog mer åt att det var kliniken i det här fallet.
Nog borde man få veta vem personen ifråga är som utför det mest kritiska momentet av alla; extractions.
Det skulle kunna bringa mer klarhet och tygghet för patienten.
Ska dock tillägga att Koray tidigare uppvisat resultat som inte kan ha med patienten att göra.
Ex här som jag också skrev kritiskt om, där man uppvisat en sida av oförståelse kring vikten av hårtyp för temples.
https://www.lookgood.se/viewtopic.php?f=5&t=5948
User avatar
whyatt
Posts: 9452
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

25 Nov 2018, 12:55

Jag är själv svag för de "resultat" i hårlinjer där övergången mellan panna och de första linjerna av hår sker med tunna ettor och i ett sådant random-mönster att skaparen själv hade blivit imponerad...men sådana fall är rätt så sällsynta. Ofta känns en hel del färdigvuxna hårlinjer förvisso som solklara förbättringar jämfört med pre-op, men inte sällan identifierar jag lite för många grova ettor längst fram. Vissa kliniker lägger mer tid på att öronmärka "rätt" hårsäckar för ändamålet (bl.a. s.k. nape hair) men denna "vetenskap" är inte enkel (bl.a. för att tillbakagång/förtunning av hårlinjen också sker i nacken). Därtill misstänker jag, och detta är mer en hypotes fri från research, att en del grafts "växer till sig" på sin nya adress, vilket är bra för volymen men mindre bra för mjukhetskänslan i hårlinjens främre hårstrån (just a theory!).
Hår: Omfattande program för 2019. Mer info kommer senast i maj
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
Harry.k
Posts: 173
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

01 Dec 2018, 18:05

Det hade förmodligen inte varit ett problem om folk varit nöjda med det. Och när nu fler röster höjs
kring Koray så är det ju ett problem. Har nu sett för många fall på hairrestorationnetwork där folk varit missnöjda.
Och det är efter denna tråd startades ska tilläggas. Det handlar om undermåligt resultat men även om skiftande kvalité på tekniker.
Det som är värst i mina ögon är när det saknas självkritik. "You'll Be Fine" retoriken. När det gäller mediokra kliniker och billiga kliniker är det en sak. Men Koray anses ju inte som en billig klinik generellt utan en prisvärd sådan. Då har man såklart också högre förväntningar och nöjer sig inte med mindre. Om pluggiga resultat är standard för kliniker är det riktigt illa. Och då behöver hela branschen en rejäl upplyftning.
Rykte är en färskvara, och det känns lite som att man blivit lite för "bekväma".
Last edited by Harry.k on 05 Dec 2018, 02:35, edited 1 time in total.
ASMED-Clinic
Posts: 121
Joined: 02 Oct 2014, 15:21

04 Dec 2018, 07:39

Hej alla i forumet!

Vi hoppas att allt är bra med er.

Först och främst vill vi betona att ASMED kontinuerligt är i kontakt med patienten, stöder alltid honom och erbjuder en touch-up operation som han kommer att ha i januari.

Förutom dessa, för att prata om de uppgifter som vår patient kritiserar: Dr. Koray beräknar den ungefärliga totala givarkapaciteten, miniatyrisering hastigheten och genom håranalyserna och “coverage value” beräkningarna bestämmer han hur många grafts skall transplanteras; sedan utför planerna för extraktion och implantation och designar frontlinjen för varje patient -såväl som han utför incisions på operationsdagen.
Dr. Koray har upplevt genom sina 20 års yrke inom hårtransplantation operationer att ha extraktion och implantation procedurer samt rengöring och räkning av grafts under ett stereomikroskop av licensierade kirurgiska assistenter är systemet för att få den mest framgångsrika och kvalificerade operationen. Han betonar att uppdelning av operationerna i delar av extraktion, incisions och implantation är ett av de vitala behoven så att koncentrationen av operatören inte minskar och höga normer för förfarandet bevaras.

Vi vill särskilt påpeka att de licensierade kirurgiska assistenterna som arbetar på ASMED har minst 5 års erfarenhet och har haft yrkesutbildning under överinseende av Dr. Koray. Alla resultat som vi har delat, som gjorde våra patienter att välja ASMED, har erhållits genom det nämnda systemet att ha de licensierade kirurgiska assistenterna och kirurgen samarbetade och detta system är lagligt i Turkiet.

Tveka inte att kontakta oss för frågor

Med vänliga hälsningar


Forum presentationer: Müge Dogan - Patientkoordinator
ASMED Kirurgisk Vårdcentral

Dr Koray Erdogan. Istanbul, Turkey


- För mer information, evualitioner: svenska@asmed.com.tr

Stockholm: +46 840309645

Goteborg: +46 313011832

- Prices & Services: http://www.hartransplantationfue.se
sparrow
Posts: 652
Joined: 22 Apr 2008, 10:15

05 Dec 2018, 01:17

Harry.k wrote:
19 Nov 2018, 17:44
En egen reflektion jag gör är måndagar efter en helg måste vara sämsta tidpunkten för op, då de tjattrar om helgens upptåg.
Inte heller på fredagar, då ska det tjattras om helgens kommande upptåg, och på tisdag kommer ångesten efter måndagens tjatter om vad som faktiskt hände under helgen. Det blir op på onsdag eller torsdag, förutsatt att det inte är långhelg.

Ett grundtips - om du vill ha en denspackad hårlinje då räcker mycket sällan en transplantation. Då behövs minst två. Det här kommer kliniken med all sannolikhet att kunna lösa, men de borde ha informerat honom om det innan. Att det här är en person som skulle ställa de kraven kunde man också utgå ifrån. Det måste ses som en miss från kliniken att inte ge den informationen under konsultationen, och en miss av patienten när han inte verkar ha gjort tillräcklig research om ingreppet innan op. Det blir också ett säkrare och bättre resultat efter minst två op än att chansa på att denspacka under en första operation. Grafts packas bäst i omgångar.

Harry.k
Posts: 173
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

06 Dec 2018, 19:43

Nu hittade jag en intressant post som bekräftade mina misstankar.
Det verkar som att det faktiskt har blivit lite sämre.
Här är en graf som visar från ett relativt stort urval patienter hos Koray. "100 patients pf 63 were conclusive"
https://content.invisioncic.com/o278943 ... 231c50.png

https://www.hairrestorationnetwork.com/ ... st/?page=2
sparrow wrote:
05 Dec 2018, 01:17
Ett grundtips - om du vill ha en denspackad hårlinje då räcker mycket sällan en transplantation. Då behövs minst två. Det här kommer kliniken med all sannolikhet att kunna lösa, men de borde ha informerat honom om det innan. Att det här är en person som skulle ställa de kraven kunde man också utgå ifrån. Det måste ses som en miss från kliniken att inte ge den informationen under konsultationen, och en miss av patienten när han inte verkar ha gjort tillräcklig research om ingreppet innan op. Det blir också ett säkrare och bättre resultat efter minst två op än att chansa på att denspacka under en första operation. Grafts packas bäst i omgångar.
Dessutom är det inte optimalt att inte ha en susning om vad de snattrar om. Läste om ett fall av Koray där teknikerna sa något varpå översättaren direkt satte ett finger för munnen, senare blev det uppståndelse mellan teknikerna och de verkade oense, koray dök upp, och efter nån diskussion rusar en tekniker ut irriterad, Koray kommer till patienten, tittar lite och "its ok" typ.

Ur en yield-synpunkt är det såklart bra med låga antal grafts. Dock gör ju de flesta en ht
med förväntan om att få en densitet som räcker för en ht. Och det är också vad man borde kunna förväntas av en välrenommerad klinik att utföra.
Här är en ht på 3k grafts utförd av Koray och det räckte.
http://www.fuegallery.com/img/gallery/9 ... /19459.jpg
pre http://www.fuegallery.com/img/gallery/9 ... /19467.jpg
sparrow
Posts: 652
Joined: 22 Apr 2008, 10:15

06 Dec 2018, 22:16

Det är inte optimalt att inte förstå språket? Nej det är det inte. Men det är inte så mycket mer professionellt även om man förstår språket. Det absolut mest väsentliga är ändå att graftsen överlever och att kirurgen har gjort ett bra jobb.

Personen i videoklippet behöver bara en mindre andra operation för att täta hårlinjen. Om vikarna inte är större än de han visar upp så låter 3000 grafts ändå väldigt mycket. Även om han har väldigt tunna hårstrån. Risken för den killen är också att han måste göra ytterligare HT när han blir äldre om vikarna drar sig tillbaka ännu mer. Det är alltid en stor risk att utföra ht-operationer på unga personer.

Jag skulle inte ha så höga förväntningarna på superlyckade resultat av endast en ht. Räkna istället med minst två,, beroende på förutsättningar. Om det sedan visar sig att det räcker med en så är det något man kan bli positivt överraskad över. Ett stort problem är ht-kliniker som går ut och lovar sina kunder något de inte klarar att uppnå, och sedan får de allt fler missnöjda kunder.
Harry.k
Posts: 173
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

06 Dec 2018, 23:57

Förstå skillnaden mellan att dom förstår vad du förstår och när du inte förstår.
Uppenbarligen blir det mer skitsnack och mindre seriöst enligt de anekdoter som lästs från patienter.

De 2 fall jag tog upp är intressanta eftersom i båda fallen rör det sig om ca 3000 grafts.
Skillnaden är dock att fuegallery-patienten hade större behovsyta men ändå ser ut att ha fullgod täthet.
"Han behöver bara" låter i sammanhanget då rätt fattigt när den andra patienten fick sämre utdelning.
Trots mindre behovsyta. Summa summarum, med hela 3000 grafts i videon ska man absolut förvänta sig större täthet.
sparrow
Posts: 652
Joined: 22 Apr 2008, 10:15

07 Dec 2018, 00:16

Ja det låter fattigt. Jag tänkte skriva att han borde ha satt färre grafts vid första behandlingen och sedan göra en andra för att få ett så bra resultat som möjligt (det är vad jag skulle ha gjort om jag varit i hans situation). 3000 grafts för det behovsområdet är hur man än ser det allt för mycket. Den andra behandlingen borde kliniken ge honom som inkluderad i den första. Då kan han mycket väl vara uppe i 3500+ endast för att fylla ett par mindre vikar. Är kirurgen känd för att använda mycket grafts för mindre operationer?

Nu har jag sett hans ht-update-video. De bilder han visar upp på andra patienter som verkar vara från kliniken, är antagligen - vilket är vanligt - de bästa resultat kliniken presterar. Så där bra resultat som de visar upp av färre än 2000 grafts är inte alls så vanligt. Om man däremot utgår ifrån att man ska få ett så pass bra resultat, så kommer man garanterat att bli missnöjd om det inte är så att man har kraftiga hårsäckar.

Det ser ut som att han har sänkt hårlinjen ganska mycket och satt grafts i temples, så det blir kanske ett ganska stort område om det sedan ska packas så att det är lika tätt som hans existerande hår. Svårt att avgöra tycker i alla fall jag när man inte har en förebild där det visas var exakt de har satt grafts.Det som verkar mycket konstigt är att de ritat hårlinjen på fredagen och opererar på måndagen sedan blir de sura för att den ritade linjen har försvunnit. Sedan ritas det dit en linje som han inte var helt nöjd med. Att de dessutom verkar utföra flera operationer samtidigt. Ja jag vet inte...
Harry.k
Posts: 173
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

09 Dec 2018, 17:46

Snubben i videon verkar inte ha så stor koll på vad som är naturligt och inte gällande hårlinje. Vid slutresultatet är hans enda issue densiteten. Men ja, hårlinjen nu ser inte alls naturlig ut, och är för låg sett till proportioner.
Hade tidigare sett korays hårlinjer som bra men har helt reviderat uppfattning. Den där lasern de använder för hårlinjer ger inte mkt cred längre.
De ska tydligen byta lokaler nu efter årsskiftet också, för att kunna göra ännu fler ht samtidigt. Verkar som att man blivit för pengahungriga och då sker det på bekostnad av kvalité.

Skiftande kvalitet på tekniker, grafts som spretar åt alla håll, kassa hårlinjer, låg densitet.
Jag det blir som ett lotteri och när man trodde detta inte fanns på kliniken som hade man uppenbarligen fel.
Ska tilläggas att jag faktiskt övervägde denna klinik i framtiden, och nej, ingen conerntrolling faktiskt.
Men läser hela tiden nya grejer så är tacksam att man får uppdaterat vad som händer.
https://www.hairrestorationnetwork.com/ ... es/?page=3

Här undrar man ju verkligen vad som hänt, såvida ite kliande kan bidra till detta.
https://content.invisioncic.com/o278943 ... c4ce5b.jpg
https://www.hairrestorationnetwork.com/ ... arch-2018/

Spretigt resultat.
https://www.hairrestorationnetwork.com/ ... -nov-2018/
Skriv inlägg