En gång för alla: FUT, FUE eller BÅDA? - Vad anser du och varför?

NYHET - Mot håravfall och tunnhårighet!
Nu börjar vi att bygga upp LOOKGOOD ANTI HAIR-LOSS TOOLKIT bestående av fakta om de produkter och metoder mot håravfall och tunnhårighet som vi tror allra mest på.
Access endast för inloggade medlemmar! :neener:

En gång för alla: FUT, FUE eller BÅDA? - Vad anser du och varför?

Alla typer av HT-diskussioner som inte rör specifika resultat
User avatar
whyatt
Posts: 9694
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

09 Nov 2019, 11:32

..vilken utmärkt rubrik som alla med hårtransplantations-ambitioner behöver förstå eftersom donor management, i relation till det egna, både befintliga men också kommande behovet, utgör en mycket viktig bit i det tunnhåriga pusslet! :partydance:

Frågeställningen är verkligen inte ny men hur lyder egentligen det mest sanna svaret? :scratchheadyellow:
Ja det ska vi reda ut i denna tråd...men innan jag berättar hur det ligger till (hehe whyatt vs ödmjukhet 0 - 1), så vill jag gärna höra hur ni, kära forum-hens (..alltså jag kallar er inte för hönor utan använder mig bara av det sååå in i norden praktiska, könsneutrala, personliga pronomenet "hen") ser på saken!

Vad väntar du på? Fäll ner visiret och slit fram värjan, så kör vi så det ryker! :duel: :neener:
Hår: Skalpmassage - Serum - Dermastamp - Tillskott - Schampo etc..
Kost: Mestadels LCHFHP (med lågt intag av växtbaserat)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarie - Cold shower - Meditation - Sömn - Fuskdagar :)
Harry.k
Posts: 213
Joined: 04 Aug 2011, 00:26

11 Nov 2019, 20:20

Inget av dom. Är numera en total motståndare till allt vad ht innefattar. MEN om man verkligen var tvungen att välja så blir det ändå FUE. Av en skicklig kirurg som använder liten punch, manuellt utförd naturligtvis. Även om man tar med detta med behovsytan då FUT är att föredra för den(ja den inte hen, vi behöver inte "hen" eftersom det könsnutrala "den" redan finns *thumbsup smiley som saknas*) så är det ändå större chans att donorområdet runt där man skär ut remsan skadas. Därtill är det rätt ofta växtriktningen vid ärret också ändras.
User avatar
whyatt
Posts: 9694
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

12 Nov 2019, 14:59

Är numera en total motståndare till allt vad ht innefattar.
Tråkigt att du har blivit en motståndare, gäller det för alla-i-alla-lägen eller pga personliga erfarenheter?
Jag har visserligen länge rekommenderat alla som oroar sig över håravfall att istället satsa på att SKITA i håret och lägga fokuset på träning, garderob, sol etc. Om man ändå skall vara ytlig.
Bäst är så klart att inte ens vara ytlig utan styra livet mot betydligt bördigare marker än så (te.x. personlig utveckling)...men det är ju lättare sagt än gjort.
MEN om man verkligen var tvungen att välja så blir det ändå FUE. Av en skicklig kirurg som använder liten punch, manuellt utförd naturligtvis.
Vid ett donordjup som överstiger behovsytorna så håller jag med dig om att FUE ofta är ett lämpligt förstahandsalternativ. Om däremot det totala håravfallet blir så pass omfattande att det överstiger FUE-donorns kapacitet, bör inte FUT räknas ut om kandidaten är villig att walk the walk - med allt vad det innebär. Givetvis måste kirurgen göra bedömningen att typ 2 st FUT extra, utöver eventuella FUE-ingrepp, tar slutresultatet till en vettig nivå, som också kandidaten accepterar.
vi behöver inte "hen" eftersom det könsnutrala "den" redan finns
Näää meeeen Haaaaarry....snart får du ett nytt smeknamn, Jordan eller Donald? Välj själv! :neener:
så är det ändå större chans att donorområdet runt där man skär ut remsan skadas. .
Skadas å skadas. Inget sticker väl under stolen med att det blir ärrvävnad pga ingreppet...men det är här kombinationen skicklig kirurg, god "scalp laxity" samt korrekt eftervård genererar mycket tunna ärr som dessutom han skördas en gång till och summa summarum, resultera i en hel del extra grafts för de med sinande FUE-only donor, i relation till håravfallet.
Därtill är det rätt ofta växtriktningen vid ärret också ändras.
Absolut, förekommer...men personligen anser jag inte att denna "negativa aspekt" av en FUT är tillräckligt för att förkasta FUT som kompletterande teknik vid stora behov av grafts (även om det bästa så klart är att strunta i utseendefixeringen och göra roligare saker för pengarna..), dessutom kan relativt modest korrigerande hårkirurgi fixa både ev. ärrförslutningsrelaterade issues.
Hår: Skalpmassage - Serum - Dermastamp - Tillskott - Schampo etc..
Kost: Mestadels LCHFHP (med lågt intag av växtbaserat)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarie - Cold shower - Meditation - Sömn - Fuskdagar :)
Skriv inlägg