Rakning eller inte?

Rakning eller inte?

Alla typer av HT-diskussioner som inte rör specifika resultat
Danny1982
Posts: 6
Joined: 20 Mar 2008, 10:49

20 Mar 2008, 12:37

Hur viktigt för resultatet är det egentligen att tillåta rakning på de tranplanterade ytorna vid en strip-operation? Har ett jobb där jag måste vara presentabel, och måste kunnas e ok ut redan efter 1-2 v efter operationen. Finns det stor risk att jag får ett sämre resultat om jag väljer att inte raka mig?
User avatar
whyatt
Posts: 9531
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

20 Mar 2008, 23:40

Man rakar sig främst för det underlättar för kirurgen att utföra sin arbetsuppgift. Mig veterligen är rakning inget allmänt krav, men man brukar få betala extra för att slippa det.Hur ser ditt behov ut? En kal yta behöver knappast rakas speciellt mycket, men ska du förtäta behårat område är det en annan femma.Överlag tror jag inte resultatet blir per automatik sämre bara för att man inte rakar sig.Du kommer se "okey" ut när sårskorporna och fjunen släppt.
Hår: Omfattande program för 2019. Mer info kommer senast i juli
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
New=Hair=Clinic
Posts: 79
Joined: 18 Dec 2007, 00:24

25 Mar 2008, 21:54

Hår och kirurgi går inte så bra ihop, bakterier trivs i hår. Kan man raka, bör man göra det. Hela förloppet blir snabbare, transplantaten är då vid något bättre vigör, när de sätts på plats. I normalfallet har det ingen större betydelse för resultatet. Det är vid de besvärliga fallen, som en utebliven rakning av mottagarytorna lägger extra sten på bördan: När huden är seg, transplantaten hoppar upp tidigt i förloppet, det blöder mer än vanligt, och patienten kanske har svårt att ligga still (trots Dormicum). Då kan förloppet ibland bli ett par timmar längre utan rakning, och då påverkas förmodligen uppväxtprocenten något. Men vi förstår och respekterar att en del av våra patienter inte har möjlighet att raka sig, så vi gör uppskattningsvis 1 av 4 operationer i orakad yta. Det ställe där vi använder FUE-instrument eller tar ut en strip måste förstås rakas, men det är en annan femma.

Mats Ingers, NHC
Danny1982
Posts: 6
Joined: 20 Mar 2008, 10:49

26 Mar 2008, 21:23

Mats Ingers: Hur ofta/i hur stor andel av fallen förekommer det sådana faktorer som gör att transplantationen tar längre tid än beräknat vid orakad yta? Finns alternativet att börja orakat, men om man märker att det är för besvärligt och kommer dra ut på tiden rakar det då?Ser du någon skillnad i resultatet mellan rakade/orakade i de fall då inga speciella komplikationer uppstått?
New=Hair=Clinic
Posts: 79
Joined: 18 Dec 2007, 00:24

27 Mar 2008, 11:11

Teoretiskt skulle man kanmske kunna göra så, men i praktiken funkar det inte. Dels kan man inte börja nya förhandlingar om en så känslig fråga med en patient, som är påverkad av Dormicum (ett valiumliknande ämne som gör att man i regel sover sig lugnt genom ingreppet utan att vara i narkos). Dels kan dessa problem uppstå på delar av hjässan, medan det kanske inte händer på andra delar.

Det är svårt att ange ett procenttal för operationer med "besvärliga förhållanden". Det är ju ett relativt begrepp. Om man tar det för vad det är, en uppfattning eller grov gissning, skulle jag säga ca 20%. Om patienten från början är belastad med risker för komplikationer, som hög biologisk ålder, rökning och känslig hårbotten med tendens till småinfektioner redan utan vår inverkan finns en signifikant risk för ett något sämre resultat.

För kirurgens vidkommande är det också lite av en arbetsmiljöfråga.

Mats Ingers, NHC i Lund
Skriv inlägg