Kvinnligt håravfall - desperat

Kvinnligt håravfall - desperat

Vad kan man göra och hur bör det hanteras?
Jaz17
Posts: 1
Joined: 27 Sep 2016, 21:40

28 Sep 2016, 12:05

Hej!Jag är 22 är gammal tjej med diffust håravfall. Jag har gjort en rejäl undersökning hos specialisten men mitt håravfall är ett mysterium. Jag har använt peruk i över 1 år och jag har använt Minoxidil i ca 8 månader och jag har sett en liiiten skillnad. Jag studerar på universitet och i mina yngre dagar så bantade jag hårt och spydde upp maten en under några månader. Men enligt specialisten så ska det inte vara orsaken. Mina föräldrar är idag 55+ och har själva börjat tappa hår. Men det är inte så konstigt med tanke på deras ålder. Jag kan även tillägga att jag plattade mitt hår minst 5ggr i veckan under 5-6 år. Jag vänder mig till er då jag mår jävligt dåligt. Jag vet inte vad jag ska göra... Jag har börjat käka öljäst och har även börjat massera hårbotten. Jag är så desperat att jag funderar på en hårtransplantation... Men jag vill se det som den sista utvägen.
User avatar
whyatt
Posts: 9424
Joined: 20 Jul 2007, 13:24

01 Oct 2016, 09:19

Hej Jaz och välkommen hit.

Jag förstår att du känner dig desperat och olyckligt lottad. Finns det någon i din närhet som du kan prata med om denna känsliga fråga?Har din läkare uteslutit Telogen Effluvium och Traction Alopecia? Dina bantning (främst pga endokrina förändringar) och din plattning ("drar i hårsäckarna") är aktiviteter som potentiellt kan få negativt utslag på huvudhåren..men behöver inte få det. Vissa är mer mottagliga än andra.Att du får i dig en sund variation av näringsämnen är verkligen viktigt (tyvärr finns det inga garantier att detta på egen hand kan kickstarta dina hårsäckar). Jag hade definitivt försökt fokusera på D3-vitamin (med k2) och krillolja (om du tål skaldjur), annars en vanlig icke-oxiderad omega-3.Därefter bör man kika närmare på sköldkörteln och utreda huruvida den fungerar optimalt eller inte. Är du ofta kall i händer och fötter? Har du några andra kroppsliga symtom? Fött barn?Försök undvik panerad/friterad mat och akta dig för alla typer av oljor som kan ha börjat oxidera (te.x. vid kontakt med värme). Ju mer nyttig mat du kan äta desto bättre och givetvis gäller motsatsförhållandet, ju mindre skräpmat desto bättre. Låter självklart men handlar i mångt och mycket om hur vi definierar de båda begreppen.Vidare hade jag gjort en hårmineralanalys. Har du gjort något omfattande blodprov?

Ditt tillstånd är ingen lätt utmaning, men hårlaser kan vara värt att prova.Gällande massage av skalpen så finns det lite olika tekniker..men då det kanske kan vara så att din plattning har initierat och/eller förvärrat ditt håravfall så är jag lite skeptisk till om du skall hålla på och massera för mycket. Du kan troligtvis göra "vicka-på-öronen" tekniken istället (pressa lätt handen i pannan så att den inte rynkar sig).Hår skulle du säga att dina kvarvarande hårstrån är, samma tjocklek som innan eller har också de blivit tunnare?Hur omfattande skulle du säga att ditt håravfall är?

Om du inte känner igen ditt håravfall på bilden ovan, försök googla fram en bild (sök på: female hair loss).Hårtransplantation kan kanske vara en framtidsidé, men om du har diffust håravfall också på sidorna och i nacken är det ingen bra säker lösning alls.
Hår: Omfattande program för 2019. Komplett info kommer i mars
Kost: Mestadels LCHF (med lågt intag av växtbaserade livsmedel)
Träning: Gym 4-5 ggr/vecka & Intervall i backe 1-2 ggr/vecka
Psyke: Solarium-D3-Ashwagandha-Spikmatta-Mindfulness
Björn
Posts: 44
Joined: 09 Mar 2012, 22:30

28 Mar 2017, 15:07

Det här svaret av Whyatt är super, och tycker t.o.m. att många mycket av detta borde klistras i första forumtråden under kvinnligt håravfall. Många av tipsen gäller dock oavsett kön.
*Kirklands minoxidil 5% 2 ggr per dag sen 2010

*0,25 mg fin sen sommaren 2014-06-07, slutat 2015-06 TA EJ FIN!

*Revita (schampo) ca 5 ggr/vecka sen sommaren 2012

*Dermaroller 0.75 mm en gång i månaden, 2016-07-01
Skriv inlägg